İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:56 Akşam20:06 Yatsı21:38 İmsak04:18 Güneş05:57 İşrak06:42 Öğle13:06
Hava - Hava durumuAz Bulutlu 14°C Nem %51
Türkçe
2 Zilka'de 1446 30 Nisan 2025 Çarşamba
2 Zilka'de 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
04:18 05:57 06:42 13:06 16:56 20:06 21:38
Giriş Yap

Geleneksel Mutağımızın İşlevsel Besinleri

Akra Mercek

Sarımsağın Anadolu’da doğal antibiyotik namını taşıdığını hepimiz duymuşuzdur öyle değil mi? Hele de taze ezilmiş halde geleneksel sofralarımızda yerini aldığında.

Uzakdoğu mutfağında sarımsağın fermente edilmiş ve siyaha dönmüş hali de hakeza sağlığa bir o kadar faydalı.

Yüzyıllardır sofralarımızı taze yahut işlenmiş olarak süsleyen ve sağlığımıza faydalı biyoaktif bileşenleri halen keşfedilmekte olan böylesi besinlere işlevsel besinler denilmekte.

Geleneksel mutfağımız söz konusu faydalı besinler yönünden epeyce zengin.

Beslenme Uzmanı Rabia İclal Öztürk, akra.media için geleneksel mutfağımızın işlevsel besinlerini değerlendiriyor:

Her besine işlevsel diyebilir miyiz?

Besinleri işlevsel, diğer bir ifadeyle fonksiyonel gıdalar olarak tanımlayabilmenin bazı şartları bulunuyor, bunları şöyle sıralamak mümkün:

1. Beslenme kalitesinin iyileştirilmeye, sağlığı korumaya ve geliştirilmeye katkı sağlaması

2. Sağlığa faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış olması

3. Kişi başına tüketilmesi gereken miktarları belirtilmiş olması

4. Karışım haline getirildiğinde de biyoaktif bileşen ve karışım güvenle tüketilebilmesi

Mesela naneli yoğurdu işlevsel bir besin olarak düşünüldüğünde içine katılan nanenin de güvenle tüketilebileceği söylenebilir.

5. Biyoaktif bileşenin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin ölçülebilmesi, niteliksel ve niceliksel özellikleri bilinmesi

6. Herhangi bir besine ilave edildiğinde aynı özellikleri sürdürmesi, kimyasal vb. bir değişime uğramaması; elde edilen ürünün sofralarda tüketilebilir olması

7. Pişirme, üretim, saklama ve depolama koşullarına dikkat edilmesi. Mesela taze ceviz ve incir işlevsel birer besinken uygun şartlarda kurutulmadığında yahut nemli ortamda saklandığında küflenebilir, gözle görülemeyen aflatoksin denilen bir zehir üreterek zararlı hale gelebilir.

8. İşlevsel besinleri gıda takviyelerinden ayırt etmek oldukça önemli. Hap, tablet, damla gibi formlarda kullanılan gıda takviyeleri, birer işlevsel besin değil. Aynı şekilde işlevsel besinler de ilaç değiller!

Geleneksel Mutfağımız nasıl oluştu?

Temelleri göçebe Orta Asya’da atılıp yerleşik Anadolu’da farklı kültürlerin etkileşimi ile zenginleşen, farklı coğrafyaları kapsayan Osmanlı ile çeşitlenen geleneksel mutfağımız günümüzde iletişim ve medya araçları vasıtasıyla dünya mutfağı ile kaynaşıyor.

Et, sebze, süt ürünleri ve hamur ağırlıklı mutfağımızın yemek çeşitliliği yöreden yöreye değişiyor. Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde taze otlar, sebze ve meyveler, balık, zeytin ve zeytinyağı sıklıkla kullanılıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise et, yoğurt ve hamur daha ön planda yer alıyor. Tencere yemekleri genellikle soğan ve salçanın yağda kavrulması ile başlayıp diğer malzemelerin eklenerek pişirilmesi ile devam ediyor. Baharat kullanımı da bölgelere göre değişiklik göstermekte.

Geleneksel mutfağımız bir bütün olarak ele alındığında sağlığa yararlı birçok işlevsel besin bulunduğu gibi uzak durulması gereken yiyecekler de mevcut. Örneğin kızartma ağırlıklı yemeklerin ve şerbetli tatlıların işlevsel besinlerin dışında tutulacağı aşikâr.

Geleneksel mutfağımızın işlevsel besinlerinden seçmeler

Süt mü, yoğurt mu, peynir mi? Hangisi daha işlevsel?

Sütün güvenli bir şekilde saklanması zor olduğu için göçebelik zamanında fermente edilerek yoğurt ve peynir gibi ürünlere dönüştürüldüğü görülmekte. Fermantasyon, sütün raf ömrünün uzamasını sağlıyor; lezzeti çeşitlendirmesinin yanı sıra sağlığa yararlı birçok bileşenin ortaya çıkmasına yardımcı oluyor. Yoğurt ve kefirin içerisindeki vitamin ve minerallerle birlikte yararlı bakterilerin sağlığa olumlu etkileri, bilimsel çalışmalarla sabit.

Peynir de kendi başına işlevsel bir besin olarak gösterilebileceği gibi çörekotu ya da farklı otlarla çeşitlendirilebilmekte. Geleneksel mutfağımızda bazı yemeklerin üzerine yoğurt dökülür; bazı salatalar yoğurt ile karıştırılır, yemekle beraber kefir, ayran ya da cacık ikram edilir. Bu besin grubuna sofralarımızda her gün yer vermeliyiz. 

Deniz memleketinin gözdesi: Balık

Özellikle Akdeniz, Ege ve Karadeniz mutfağında önemli bir yer tutan balığın onlarca çeşidi bulunuyor. Vitamin ve minerallerin yanı sıra omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olduğu için sağlığa da birçok yönden faydalı. Balık sofralarımızda haftada iki-üç yer almalı.

Baklagil deyip geçmeyin

Mercimek çorbası, kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi kuru baklagillerin birçok işlevsel özelliği bulunmakta. Özellikle lif, mineral ve B grubu vitaminlerden zengin olması, kan şekerini dengelemesi, bağırsak sağlığını koruması, kuru baklagillerin öne çıkan özelliklerinden. Gluten içermediği için glutensiz beslenmek zorunda kalanlara iyi bir alternatif olarak görülmekte.

Çerezsiz ve çeşnisiz olur mu?

Sert kabuklu yemişler ve yağlı tohumlar (fındık, fıstık, ceviz, ay çekirdeği vb.) lif, vitamin ve minerallerden zengin olması, farklı yağ asitlerini içermesi, çok sayıda farklı biyobileşen içermesi bakımından beslenmede önemli bir yere sahip. Özellikle fındık ve ceviz gibi sert kabuklu yemişlerin içerisinde omega-3 yağ asitleri kalp ve beyin sağlığı için önemli. Susam, çörekotu gibi yağlı tohumların sağlığa yararları birçok araştırma ile desteklenmekte. Susam tek başına kullanıldığı gibi ezilerek tahin şeklinde de sofralarımızda yerini almakta. Geleneksel mutfağımızda karabiber, toz ya da pul kırmızı biber, kimyon, yenibahar, mahlep, safran, salep, tarçın, kişniş, nane, kekik vb. yaygın olarak kullanılıyor. Bunların her birinin sağlığa yararlı işlevsel özellikleri bulunmakta.

Yüzyıllardır sofralarımızı taze yahut işlenmiş olarak süsleyen ve sağlığımıza faydalı biyoaktif bileşenleri halen keşfedilmekte olan besinlere işlevsel besinler denilmekte. Geleneksel mutfağımız faydalı besinler yönünden epeyce zengin.

Yeşil altın zeytin ve zeytinyağı

Geleneksel mutfağımızın baş tacı zeytinyağı yemeklerde sıklıkla kullanılmakta. Zeytin fermente edilerek sofralarda doğrudan kullanılabildiği gibi zeytinin sıkılmasıyla elde edilen zeytinyağı da hakeza çorba, salata, ana yemekler ve hatta tatlılarda bile kullanılabilmekte. Oleik asit ve E vitamini içeriği yüksek.

Vitamin ve mineral kaynağı sebze-meyveler

Özellikle Akdeniz, Ege Bölgesi ve Karadeniz mutfağında taze otlara, sebze ve meyvelere sıklıkla yer veriliyor. Taze otlardan madımak genel olarak birçok yerde tanınan bir ot olmasına rağmen Karadeniz ya da diğer bölgelerin kendine mahsus otları da bulunmakta. Sebze ve meyveler de çiğ olarak, salata olarak ya da pişirilerek yenebiliyor. Lif, vitamin ve mineraller bakımından zengin olduğu gibi içerisinde sağlığa yararlı çok sayıda biyobileşen bulunuyor. Patlıcan, biber, lahana, pırasa, fasulye, elma, armut, ayva, nar, üzüm, kayısı, şeftali turunçgiller geleneksel mutfağımızda sıklıkla yer alan sebze ve meyveler arasında sayılabilir. Sofralarımızda her gün yer almalı.

Peki ya kuru meyveler?

Özellikle Osmanlı döneminde et yemekleri ve pilavlarda kuru meyvelerin kullanıldığı bilinmekte. Kuru kayısı, kuru erik, kuru elma, kuru dut gibi besinler bol lif içerdiği gibi özellikle mineraller yönünden zengin. Kuru meyveler çeşitli tariflerde şekere alternatif olarak kullanılabilir. Bağırsak sağlığına yararlı olduğu belirtilmekte.

Tahıllar, namı diğer ekinler

Buğday, arpa, yulaf, çavdar, mısır ve pirinç gibi besinleri kapsıyor. Geleneksel mutfağımızda kabuğu ayrılmadan tam tahıllar kullanılırken yıllar içerisinde daha lezzetli ve gösterişli olması için kabuğu uzaklaştırılmış, lif içermeyen beyaz unlarla yapılan unlu mamuller yaygınlaşıyor. Tam tahıllar saflaştırılmış tahıllara göre daha fazla lif, vitamin ve mineral içermekte.

Sofralarımızın başlıca unsuru olan ekmeğin tam tahıllı olanlarının tercih edilmesi önemli. Kabuğu tamamen uzaklaştırılmış pirinçten yapılan pilavların besin değeri düşüyor. Bulgur buğdayın kaynatılıp kurutulması ve kırılması ile elde edilen, lif bakımından zengin bir besin. Dolayısıyla bulgurun pirince göre işlevsel özelliği daha fazla.

Tahıllar arasında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve bunlardan üretilen her türlü gıda gluten içerdiği için gluten hassasiyeti olan kişilere mısır ve pirinç gibi tahıllar, kuru baklagiller ile mutfağımıza sonradan giren kinoa, karabuğday, chia tohumu gibi tahıl benzeri yiyecekler öneriliyor.

Bir asrın sultan sofrasında dar hane çorbası: Tarhana

Köklü bir geçmişe sahip olan tarhana en basit şekliyle un, sebze ve yoğurdun fermantasyonuyla elde edilmekte. Kırmızı biberden havuca, nohuttan buğdaya ve kızılcığa varıncaya kadar üretim aşamasında çok farklı malzemeler ilave edilebiliyor. Hemen her yörenin kendine özgü bir tarhanası bulunuyor. Küçük yaşlardan itibaren tüketilmesi güvenli olan tarhana çorbasının sağlığa faydaları arasında şunlar sayılabilir: Kolay sindiriliyor; bağırsak sağlığını koruyor; bağışıklığı güçlendiriyor. Yapılan araştırmalarda tarhananın kalp-damar sağlığını koruduğu, kan şekerini düzenlediği, endokrin sisteme yararlı etkileri olduğu ileri sürülüyor. Atalarımızdan bize miras olarak kalan bu besinin gelecek nesillere aktarılması önem arz ediyor.

İşlevsel içeceklerden seçmeler

Geleneksel mutfağımızda kullanılan daha pek çok işlevsel besin söz konusu. İçecekler de hakeza. Örneğin sirke özellikle meyvelerden elde edilmekte; gıda, koruma ve temizlik alanında kullanılıyor. Sindirim sistemini düzenleyici, iştah artırıcı, kan basıncını düzenleyici, birçok hastalığı önleyici etkileri olduğu belirtiliyor.

Osmanlı mutfağında sirke, bal ve suyla karıştırılarak yapılan "sirkencübin" adlı şerbet günümüzde pek bilinmiyor. Balın birçok işlevsel özelliği arasında bağışıklığı güçlendirici; karaciğer, böbrek ve bağırsak sağlığını koruyucu etkileri sayılabilir.  Şerbeti yapılan bir başka meyve olan “demirhindi” kemik sağlığı başta olmak üzere birçok yararlı etkilerinin olduğu öne sürülmekte. Yine sirke yapımında ve tatlılarda kullanılan “gül”ün geleneksel olarak sindirim ve solunum yolları hastalıklarında ve iltihabi hastalıklarda kullanıldığına rastlanmakta.

Peki ya siyah çay; faydalı mı zararlı mı?

Geleneksel içeceğimiz denilince de ilk akla gelen: Siyah çay. Aynı bitkiden elde edilen beyaz çay, yeşil çay, oolong çayı gibi farklı çeşitleri olsa da toplumumuzda en fazla içileni siyah çay. Tadıyla keyif verdiği gibi sağlığa oldukça yararlı bileşenler içeriyor. Hücre yaşlanmasını önlediği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, birçok hastalığın oluşumunu önlediği belirtiliyor. Çay ile birlikte demir içeren besinler alınırsa çayın içerisindeki polifenoller demiri bağlayarak emilimini azaltıyor. Bu nedenle yiyecekler eşliğinde değil öğün aralarında içilmesi önerilmekte.

Diğer Kayıtlar
Başlık Eklenme Tarihi Paylaş Oku Ekle Süre Beğen
playlist play 13 Maddede Şekerin Zararları 05.10.2023 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Alışkanlık Kazanma Önerileri 25.02.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Alışkanlıklardan Vazgeçip Suyu Kurtarmak 22.06.2022 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Arafat, Hac, Kurban, Arefe Günü 08.07.2022 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Atık Piller 11.11.2020 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Atıklar ve İleri Dönüşüm 05.10.2023 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Öneriler 23.09.2020 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Bağışıklığı Güçlendirmenin 10 Yolu 15.02.2024 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Balkon Bahçeciliği 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Başarılı İnsanların Rutinleri 15.02.2024 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Beslenme Yaşam Tarzı Konfor Alanı 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Bilinçli İlaç Tüketimi 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Buzlanma ve Çığ Tedbirleri 22.01.2021 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Bütün İnsanlığı Kucaklayan Evrensel Çağrı 01.11.2023 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Çay ve Kahvenin Sağlığa Etkileri 26.11.2024 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Çevrimdışı Olmak 19.08.2020 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Çocuklara Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı 20.08.2021 playlist oku playlist ekle 3 playlist like
playlist play Çocuklara Yönelik İçeriklerin Güvenliği 22.06.2023 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Çocuklarla Kaliteli Vakit Geçirmek 22.02.2023 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Çörek Otu 22.06.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Damla Sakızı ve Ağacı 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Dijital Detoks 18.03.2021 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Dikkat Dağınıklıına Karşı Özdisiplin 22.06.2023 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Djitalleşmenin Öğrenmeye Etkileri 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Doğa Dostu Giyim Kuşam 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Doğa ve Çevre Dostu Çocuklar 25.06.2021 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Doğada Çevrimiçi Olmak 25.06.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Doğalgaz Sızıntlarıı ve Patlamaları 05.10.2023 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Doğru Kitap ve Oyuncak Seçimi 22.06.2022 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Doğru Nefes Almak 19.08.2020 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Duygular Kararları Nasıl Etkiler 05.10.2023 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Ekinler Tahıllar 28.11.2022 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Eleştirel Medya Okuryazarlığı 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play En Doğal Kaynak Su 18.03.2021 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Endonezyanın İslam İleTanışması 25.06.2021 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Enerji İçecekleri 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Engellilere Yardımcı Teknolojiler 18.03.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Erozyon 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Ev kazaları ve Çocuklar 22.06.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Farkındalığın Farkındalığı 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Fındık Tarımı ve Faydaları 19.08.2020 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Fırtına Kasırga Tayfunlar 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Geri Dönüşüm 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Gıda katkı Maddeleri 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Gıdalar Buzdolabını Seviyor mu 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Glisemik İndeks 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Gönüllülüğün Faydaları 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Grup Ekip Çalışması 20.08.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Güneşten Korunma ve Faydalanma 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Gürültü Kirliliği 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Güzel ve Etkili İletişim 28.11.2022 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Hayat Boyu Öğrenme 20.08.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Hayatı Kuşatan Kimyasallar 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Helal Sektörler ve Girişim Önerileri 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Hicret Hicri Yıl Hicri Takvim 19.08.2020 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play İç Huzur 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play İncir 21.09.2022 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play İnsanın Hakikati Arama Yolculuğu 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play İnsanlığın Kurtuluşu Son Mesaj 01.11.2023 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play İşleri Sürekli Ertelemek Ya da Planlamak 25.02.2021 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play İyi Anları Biriktirmek 25.06.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play İyileşme Dayanışma Sevgi 22.02.2023 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Karbon Ayak İzi 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Karbonmonoksit Zehirlenmeleri 25.02.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Kelimelerin Değeri 28.11.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Kene Vakaları Tedbir ve Müdahale 01.07.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Kene ve KKKA Hastalığı 19.08.2020 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Kişisel Hayat Planı-1. Bölüm 20.08.2021 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Kişisel Hayat Planı-2. Bölüm 20.08.2021 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Kritik Analitik Düşünme Farklı Bakış Açıları Sağlar 05.10.2023 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Kritik Analitik Düşünme Nedir 09.08.2023 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Kurandaki Meyveler 28.11.2022 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Kültür Edebiyatta Peygamber Sevgisi 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Lityum ve Batarya Teknolojisi 22.01.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Mahmud Esad Coşan Hocaefendi YAD Özel 30.09.2020 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Mavi Suların Sağlığı 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play MEC YAD Özel 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Mikroplastikler 28.11.2022 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Muhammed Ali 02.06.2023 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Mutluluk mu Huzur mu 22.06.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Namazgahlar 20.08.2020 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Nasıl Düşünüyoruz 05.10.2023 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Nezaket Göstermenin 10 Kolay Yolu 01.07.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Nezaket ve Zarafet Örnekleri 30.09.2024 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Nezle mi Grip mi 15.02.2024 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Obruklar 03.05.2023 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Odaklanma 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Okul Çağı Çocuklarında Beslenme 21.09.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Okul Çağı Sağlıklı Beslenme Önerileri 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Organik Tarım 06.10.2020 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Organik Tarım Nedir Nasıl Olmalıdır 25.06.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Ormanların faydaları 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Özünü Muhafaza Eden Buğdaylar 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Porselen Seramik ve Çiniler 25.02.2021 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Ruh sağlığı ve Mutluluk 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Sabah Erken Kalkmanın Faydaları 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Sadeleşmek 15.02.2024 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Sağ ve Sol Beyin 16.10.2024 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Sağduyulu ve Soğukkanlı Olmalıyız 22.02.2023 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Sağlık Notları Tavsiyeler 20.07.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Sağlık Yıldızı Uygulaması 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Sağlıklı Beslenme Yaşam tarzı 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Sağlıklı iletişimin incelikleri 22.02.2023 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Sağlıklı Uyku ile Gelen Zindelik 03.05.2023 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Sağlıklı Yaşam 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Sel ve Tedbirler 22.06.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Siber Güvenlik Ortak Wifi ve Çerezler 23.09.2020 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Sigarayı Bırakmanın Tam Zamanı 19.08.2020 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Siyez Buğdayı 18.03.2021 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Su Dostu Şehirler 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Su Tasarrufu Önerileri 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Sünger Şehirler 28.11.2022 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Süper Yaşlılar 20.08.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Sürdürülebilirlik Küçük ama Etkili Adımlar 28.11.2022 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Şeker mi Zehir mi 01.11.2023 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Şeker Tüketiminin Vücudumuza Etkileri 04.11.2024 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Şekerli Gıdalar ve Tatlandırıcılar 01.11.2023 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Takvimler ve Hicri Takvim 20.08.2021 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Tansiyon Problemleri ve Kontrolü 09.12.2020 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Tarım İlaçları 22.02.2023 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Toprağımızı Tanımak ve Sevmek 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Toprağmızı Korumak 21.09.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Toprak Miras ve Bereket 21.09.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Tütüm Kullanımı Korona ve Koah 25.02.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Ultraviyole Işınlar ve Etkileri 20.07.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Unutkanlık Alzheimer 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Uzaktan Çalışma 11.11.2020 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Uzaktan Eğitimde Aile Rolü 23.09.2020 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Uzaktan Eğitimde Sağlık 23.10.2020 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Üç Aylarda Dengeli Beslenme 15.02.2024 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Yabani Otlarla Mücadele 22.06.2022 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Yaşlılarla İletişim 15.02.2024 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Yaşlılıkta Doğru Beslenme 15.02.2024 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Yaz Mevsimi Besin Zehirlenmeleri 19.08.2020 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Yaz Tatilini Verimli Geçirme 20.08.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Yenilenebilir Enerjiler 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Yenilikçi Firkirler Üretmek 18.03.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Z Kuşağı Gençleri 30.09.2020 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Zemzem Suyu 08.07.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Zeytin 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Zeytinyağı 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Zihinsel Hijyen 19.08.2020 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Zihinsel Tuzaklar 22.06.2022 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Zihni Güçlendirme ve Kaslar 20.08.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close