Beslenme açlığımızı bastırmak, midemizi doldurmak, canımızın her istediğini, istediğimiz zaman yemek anlamına gelmiyor. Doğru beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin ögelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranış.
Besin nedir?
Besinler hayatımızın devamı için gerekli olan enerjiyi sağlayan yenilebilen bitki ve hayvan dokuları olarak tanımlanır. Besinler vücutta sindirildikten sonra besinlerin yapı taşları olan besin ögelerine ayrılırlar. Besin ögeleri vücudun büyüme ve gelişmesi için elzemdir ve makro ve mikro besin ögeleri olmak üzere ikiye ayrılır. Proteinler, yağlar, karbonhidratlar makro besin ögeleri grubundayken, vitaminler ve mineraller mikro besin ögesi grubundadırlar. Su da vazgeçilmez bir besin ögesidir.
Yetersiz ve dengesiz beslenme ne anlama gelir?
Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir. Besin ögeleri vücudun gereksinmesi düzeyinde alınamadığında yetersiz beslenme oluşur. Gereğinden fazla besin tüketilirse, çok alınan bazı ögeler vücutta yağ olarak depolanır ve sağlığı tehdit eder. Bu duruma dengesiz beslenme denir.

Besin Grupları nelerdir?
Bazı besinler bazı besin ögelerince zengin, bazıları da fakirdir. Bu sebeple temel besin gruplarından günlük önerilen miktarda tüketilmesi önerilir.
Süt Grubu
Özellikle kadınlar, çocuklar ve gençler olmak üzere tüm yaş gruplarının bu grubu her gün tüketmesi gerekir. Bu grupta bulunanlar süt ve yerine geçen besinlerdir; yoğurt, peynir, kefir vb.
Et-Yumurta-Kuru baklagil Grubu
Bu gruptaki besinler et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinlerdir. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Sebze ve Meyve Grupları
Bu gruplarda yer alan besinler, bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubudur.
Ekmek ve Tahıl Grubu
Bu gruptaki besinler, buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünlerdir.